March 30, 2013

Return Of The Living Dead (1985)

A venit timpul în viaţa oricărui băIat de ţară să experimenteze probabil cel mai bun film cu zombi Care a existat pe faţa pământului. This is it guys, the motherload, "Return Of The Living Dead"!


Originatorul multor clişee devenite deja faimoase si parodiate în mod grav, cum ar fii sigura replică posibilă a unui moroi (moroi înseamna zombi, termen din Oltenia şi Muntenia), şi anume "Braains!". Dar ROTLD conţine ceva întâlnit rar, ceva ce nu merge combinat cu multe chestii, excepţie făcând moroii. Mă refer, desigur, la punkerii din anii '80. Jeguri, de altfel, dar în filmul ăsta sunt reprezentaţi atât de şmecher încat mi-au crescut ţepi pe geaca de piele. Din nou.

Eu ce le explic părinţilor acuma? Cu ce mă mai îmbrac la şcoală?

Filmul urmăreşte cronicile unor average american joes care lucrează la o morgă, in beciul căreia se ascund cateva butoaie cu moroi radioactivi militari (ce), îmbibaţi în substanţe chimice secrete. După ce vice-patronul se oferă să-i arate nou-venitului butoaiele (asta după ce îi explică cum că filmul "Night Of The Living Dead" a fost bazat pe un caz real, cum altfel), unul din recipiente se crapă, cei doi inhalează fumuri toxice, leşină, moroiul evadează si mare parte din cadavrele din morgă s-au "schimbat". Who writes this stuff? I’m looking at you, Autopsy.

După ce se trezesc, cei doi îl cheamă pe patronul-şef (pun intended) şi ajuNg să tranşeze un cadavru care îi atacă, apoi îl ard la amicul/vecinul lor de la crematoriu, deoarece cadavrul, tranşat cum era, nu refuza să stea locului (în alte cuvinte, BUCĂŢILE SE MIŞCAU), fumul rezultAt ridicându-se, amestecându-se cu norii si formând o ploaie acidă care se năpusteşte asupra cimitirului din vecini. And now you have your movie, în care se mai amestecă şi horrorpunks, cel mai jmeKer moroi din cinematografia modernă, Tar Man, şi pa lângă toate astea, cEa mai tare pereche de sâni pe care îi oferă anii 80’ ataşaţi de cea mai De treabă tipă a vremii, Linnea Quigley. Sincer, n-am văzut un film cu Linnea Quigley care să nu-mi placă, mă întreb oare de ce...

hmm

Ca de obicei, tre să mă leg şi de coloana sonoră fantastică, formată doar din trupe de punk din valul ăla de horror/shock punk (early 80s), fiecare piesă fiind delicioasă în felul ei. Highlights includ SSQ - "Tonight" şi 45 Grave - "Party Time (zombie version)". Alte versiuni nu vor fi luate în considerare.

Un zombie mai bun nu poate fi conceput, îmi pare rău. 

"Return Of The Living Dead" nu e super tare doar prin faptul că e unul din primele filme care să întipăreasca multe trademark-uri ale filmului cu moroi (deşi şi ROTLD e inspirat căcălău din filmele lui Romero, probabil pentru că regizorul filmului a co-scris scenariul la "Night Of The Living Dead", de care vorbeam mai devreme), ci şi pentru atmosfera claustrofobă, decorurile de vis, dialogul interesant care de multe ori e legat de trăsăturile de bază ale unui zombi, şi faimoasa scenă în care jumătate de moroi femeie explică funcţiile de bază ale corpului ei si de ce trebuie ei să îmbuce creier, într-un mod pe cât se poate de serios, terifiant şi mai deloc tongue-in-cheek.

Cu alte cuvinte, "Return Of The Living Dead" e o lecţie vie in ceea ce priveşte filmele horror in general, setând tiparul pentru multe capodopere ce vor urma, dar niciunul putând să se compare cu originalul. Right on!

Rating: 10/10 (data viitoare promit un film mai prost de recenzuit, prea rating-uri bune cu duiumul). See you next week, horrorheads.

CE ESTE ASTA NICI NU VREAU SĂ

3 comments:

  1. Du-te bă! Chiar aseară eram în bucătărie și pentru aparent niciun motiv am început să țip THE PAIN OF BEING DEAD, gândindu-mă la scena cu jumătatea de femeie. Acum, însă, înțeleg. Am avut o viziune din viitor. Un viitor luminos, în care Daniel scrie despre filmele la care mă gândesc eu cu o seară înainte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. în seara asta poate te gândesti la The Erotic Adventures Of Hercules ;)

      Delete
    2. Haha, nu stiu ce-i aia, dar suna bine.

      Delete