March 7, 2013

The Man from Earth (2007)


Fiind preşedintele societăţii umaniste a universităţii mele, din când în când mai organizez seri când ne întâlnim şi vedem câte un film. Şi cum arsenalul de filme cu mesaj principal umanist e mult mai redus decât te-ai aştepta de la "godless liberal filmmakers", câteodată o dăm în filme care se ocupă mai puţin cu tot ce ţine de religie şi absenţa ei şi mai mult de întrebări interesante. Eh, cam ăsta e şi cazul cu The Man from Earth, un film ce-l văzusem cu 5 ani înainte, care în afară de o scenă de 10-15 minute cu un mesaj puternic umanist/ateist, pune pe masă o singură întrebare: cum ar fi ca un om să trăiască pe parcursul întregii istorii umane? De altfel, o întrebare mai veche decât lumea, literary.

Filmul e în principal o conversaţie la petrecerea de adio a lui John Oldman, un profesor ce e pe picior de plecare de la universitatea unde a predat 10 ani, intre el si şase dintre colegii săi. Nici un fel de acţiune, nici un fel de "peisage", doar vorbărie pentru o oră şi un pic. O să încep cu părţile negative: personajele sunt cam bidimensionale şi inspirate din stereotipuri, jocul actorilor lasă de dorit (e o combinaţie de overacting şi underacting), cinematografia e la pământ (mă rog, părerea asta s-ar putea să fie influenţată şi de faptul că puţinele filme ce le-am vizionat în ultima vreme au fost ori art films, ori producţii de înaltă calitate) şi coloana sonoră mai mult încurcă decăt să adauge ceva.

Însă eu văd filmul în general ca fiind un mediu de a spune o poveste înainte de toate şi de aceea sunt complet părtinitor către peliculele ce mă captivează din punctul ăsta de vedere, oricât de proastă calitate ar fi producţia, mai ales când bugetul e atât de mic precum în cazul de faţă. Iar The Man from Earth are o poveste pe cât de neoriginală la prima vedere, pe atât de interesantă la prima (sau a doua) vizionare. Filmul e un exerciţiu de imaginaţie necompromiţător, un lux pe care puţine producţii cu un buget cât de cât decent şi-l pot permite. Dacă eşti fan Twilight Zone, al povestirilor SF sau al filmelor conduse de dialog precum Before Sunrise sau Mindwalk, atunci cu siguranţă vei avea o surpriză plăcută de la The Man from Earth, atâta timp cât nu te aştepţi la mai mult decât o poveste care te prinde.


PS: Nu au venit decât trei studenţi să vadă filmul când am organizat screeningul, dar asta e mai mult din cauza faptului că e al dracului de greu să găseşti pe cineva ce nu e creştin in ultrareligiosul Belfast (srsly, până şi BOR ar căpăta echivalentul în biserici a penis envy de la o vizita pe aici).

2 comments: