March 12, 2013

In the Mouth of Madness (1994)


Hipsterii cu eșarfă și/sau tricou cu Morbus Chron ar trebui să se umezească imediat atunci când aud de In the Mouth of Madness, și asta din două motive. Primul, este regizat de John Carpenter, tăticul filmelor horror ale anilor '70 și '80 și este unul dintre cele mai reușite filme ale sale. Al doilea, se inspiră din opera lui H.P. Lovecraft, tătuțul literaturii horror, și încorporează unele dintre ideile sale despre monștri ce nu pot fi concepuți de mintea umană, alterarea realității și portaluri prin care se scurg diverse abominații în dimensiunea noastră. Nu vă mai spun și de referințele la Stephen King, că deja explodați în pantaloni.


O să vă spun însă de atmosfera fantastică a filmului. John Carpenter pornește de la o premisă simplă - un investigator de fraude (Sam Neill) pleacă în căutarea unui scriitor de romane horror extrem de popular care întârzie cu predarea noului manuscris - și injectează treptat tot mai multe elemente supranaturale în poveste, până când nici noi, nici protagonistul nu mai știu ce este adevărat și ce nu. Realitatea banală a unui orășel uitat de lume este infectată de imaginația bolnavă a scriitorului Sutter Cane cu tot felul de grozăvii: copii cu fețe mutilate (copiii oricum sunt creepy), un tablou care se tot modifică în mod grotesc, o catedrală satanică ce funcționează și ca portal către altă lume și mulți oameni bizari înarmați cu topoare sunt doar câteva dintre nebuniile care-l împing pe raționalul Trent într-un abis de teroare lovecraftiană ca la Dagon acasă.

La faza asta am sărit în sus și-am vărsat lapte pe mine.

Și-n același hău am căzut și eu: In the Mouth of Madness m-a ținut într-o stare constantă de neliniște și tensiune, dar și de fascinație, datorată în principal decorurilor și efectelor speciale foarte bine realizate. Efectele animatronice, digitale și de machiaj se ridică la standardele impuse de filmele mai vechi regizate de Carpenter, astfel că și filmul de față păstrează același aer old-school autentic, în ciuda faptului că a apărut în 1994.


La final, m-am trezit și era duminică dimineața. Sau marți seară. Sau vineri după prânz. Sau altă zi care nici măcar nu exista. Percepția mea asupra realității fusese spulberată și am realizat că țipam de trei ore încontinuu. Cu toate astea, mintea mea răvășită era sigură de două lucruri: că In the Mouth of Madness este un film extrem de șmeker și că regret că mi-a luat atât de mult timp până să-l văd. Câteva clipe mai târziu, pereții camerei mele s-au dizolvat și am rămas plutind în limbo, dezbrăcat și cu creierii vraiște.

Caterincă.

11 comments:

  1. *You and me, we must conquer the world with pulpiness and pure, unfiltered awesomeness :))*

    Am nevoie de o recomandare. Cunosti alte titluri similare ca atmosfera si stil vizual cu Miami Connection/Drive/orice musteste de pink neon shiznit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu știu exact dacă e chiar ce cauți, dar alt răspuns mai bun nu am: http://www.rockstargames.com/newswire/article/48041/a-totally-rad-roundup-of-80s-flicks-in-honor-of-vice-city.html

      Delete
    2. Btw guys, nu planuiti sa prezentati si niste "B-movies so bad you choke on popcorn"? Eu unul le ador si sunt sigur ca mai exista multi ca mine, interesati de perioada '50-'70.

      Max's Midnight Movies e singura emisiune difuzata in Romania unde gasesti asa ceva, pe AXN SciFi. I-am facut si eu o prezentare acum mult timp, dar sunt sigur ca veti gasi o sumedenie de filme simpatice printre cele comentate de Lili Bordan.

      Delete
    3. Pai Marco ce-a facut pana acum?

      Delete
    4. Nope, not B enough. Must dig deeper to reach the pulp.

      Delete
  2. Deci da, felicitari pentru review la in gura nebuniei, cred ca l-am vazut de minim 3 ori pana acum si cred ca l-as revedea si astazi cu placere. Fuckin brilliant movie.

    Also the BIKER, nu uita de biciclist, alt element misto din film.

    ReplyDelete
  3. Mi-am adus aminte ca vroiam sa vad un film cand am citit mentiunea ta despre Dagon

    http://www.imdb.com/title/tt0264508/?ref_=tt_rec_tt - pare un B-rated horror movie dragut, revin cu pareri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E regizat de Stuart Gordon, care a facut Re-Animator, n-are cum sa nu fie bun!

      Delete
  4. Salut!
    Foarte convingator articolul. Spre rusinea mea, n-am vazut filmul...asa ca ma voi conforma cat de curand.

    O mica paranteza - fotografia asta cu Sam Neill imi aduce aminte de 'Event Horizon', alta minunatie de film. Cred ca o sa programez un week-end Sam Neill, care prin anii '90 era extrem de cautat pentru asemenea filme.

    One last thing (nu ma pot abtine) - Liberate tuteme ex inferis! ;)

    ReplyDelete
  5. Hey!

    Mersi, ma bucur ca ti-a placut si ca ne urmaresti. Mi-a placut si mie Event Horizon, desi l-am vazut cam demult. Poate ar trebui sa programez si eu o revizionare.

    ReplyDelete