March 22, 2013

Heavy Metal (1981)


Let's do this!

Acum mai bine de 30 de ani, regizorul de la Return Of The Living Dead (1985) --in opinia mea, cel mai rad-rocking zombie flick de pe faţa pământului-- şi aclamatul/şeful banilor Ivan Reitman (Ghostbusters 1 si 2, Junior, Kingergarten Cop, Twins AHNOLD, noul Hitchcock din 2013), şi nu numai, şi-au unit forţele pentru a aduce pe Terra probabil unul dintre cele mai antrenante, distractive si ingenioase filme de animaţie EVAR. A, coloana sonoră e alcătuita din the likes of Black Sabbath cu DIO, Blue Oyster Cult si Sammy Hagar dă filmului o atmosferă super bleak, dar şi energetică, iar cam toate se potrivesc perfect cu scenele din film.

Filmul e divizat in 8 poveşti, şi anume:
1. Grimaldi
2. Harry Canyon
3. Denn
4. Captain Sternn
5. B-17
6. So Beautiful And So Dangerous
7. Taarna
8. Bucluc în Năvodari

Deci avem în final 7 poveşti (pe ultima, din păcate, am inventat-o), un prolog si un epilog, deci pune-ţi ochelarii de aviator, pregăteşte Corvette-ul din 1958 si blasterul spaţial. (spoiler free)
Eu sunt gata lol

''Grimaldi'': Filmul începe cu un cosmonaut random galopând prin spaţiu în Corvette-ul lui ca un şef ce este, dar aflăm că defapt se duce acasă la fiica lui, căreia îi aduce în dar un glob spaţial luminos, The Loc-Nar (imaginaţi-vă o minge de fotball flegmată de Godzilla) care ajunge să-i dezintegreze pe toţi si să-i spună fetei 7 poveşti la care globul a luat parte. Cam bine, ''Heavy Metal'', cam bine.

''Harry Canyon'': prima poveste este cea a unui taximetrist New Yorkez sictirit care şi-o trage cu o pasageră si acum ajunge să o apere de poliţie pentru că tipa respectivă avea in deţinere Loc-Nar-ul, un ''un artefact pentru care oamenii se omoară''. Taximetristul o convinge sa vândă sfera şi să împartă banii, dar tipa îl tragează şi încearcă să-l omoare, doar pentru a se trezi dezintegrata de blasterul de sub scaunul din taxi. Povestea asta nu e chiar cea mai bună din film dar e super tare prin caracterul ei de bandă desenată sci-fi de la sfârşitul anilor 50'. A, foarte de menţionat, filmul are rădăcinile în benzile desenate cu acelaşi nume din anii 70'. De asemenea,

astea

''Den'': Ei bine, ''Den'' e excelentă in toate sensurile ale cuvântului. Un puştan (cu vocea lui JOHN CANDY YES YES YES) e transformat in adult de către Loc-Nar si trimis in altă dimensiune, unde trebuie să salveze o fată de la a fi sacrificată de cultul lui Uhluhtc (citiţi cuvântul ăla invers, pls), si astfel învată să fie mereu curajos şi că filmul ăsta e încărcat de ţâţe mari. Scenele de sex (nu grafic, pofticiosilor), actiune si vrăjitorie sunt animate superb, culorile predominante fiind verde inchis si mov ''Black Sabbath''. Super.

Oh, underage teenage hijinks

''Captain Sternn'': Asta e cam stupidă.

''Doamnelor...''

''B-17'': De foarte departe, cea mai bună poveste a întregului film. Nu că restul n-ar fi bune (sau ok, vezi mai sus, Doamnelorr...), dar pălesc in comparaţie cu B-17. Nu vreau să vă stric surpriza, dar segmentul aproape mut, acompaniat doar de muzica incredibil de bine potrivită a lui Don Felder, este incărcat de zombi, imagini criptice, claustrofobie si heavy metal pur. Eu unul, l-aş alege ca unul dintre momentele cheie excelente din orice film. Punctul forte al filmului.


''So Beautiful And So Dangerous'': Ca şi ''Captain Sternn'', nici povestea asta nu se ţine prea bine. Putea la fel de bine să se numească ''Cronicile secretarei de la Pentagon care se babardeşte cu un robot in spaţiu pe o navă ai cărei piloti sunt doi extratereştrii care inhalează kilograme de cocaină de pe podea lăsate de un fel de aspirator, Part 2: The Empire Strikes Back''. Of, George Lucas, chiar aşa?

No comment.
''Taarna'': Ultima relatare este deasemenea si cea mai renumită a filmului, si o urmăreşte pe Taarna (duh), un fel de Xena, dar mai heavy metal, mai războinică si puţin mai despuiată, cum ajunge ea să se infrunte cu şeful unor mutanţi barbari într-un Colosseum primitiv. Cele mai memorabile scene includ lupta în sine, segmentul destul de gory ''Taarna intră într-un bar'' si, desigur, nimicirea oraşului paşnic de către barbari mutanţi, cu ''Mob Rules'' de la Black Sabbath fiind fundalul ideal.

Iubesc filmul ăsta.

Taarna distruge Loc-Nar-ul şi e şi pe poster. Şefă.

Epilog: Sub privirile terifiate ale fetei, Loc-Nar-ul se autodistruge într-un mod, după cum v-aţi obişnuit, super tare.

Rating final: 9.5/10 nu se putea mai bine, poveştile stupide sunt evaporate de restul. B-17 see this movie.

3 comments:

  1. Dupa umila mea parere filmul ar fi meritat o nota mai mica, cum ar fii un 8, 8.5; Da,B-17 poate xa eclipseaza celelalte povesti dar asta nu e o scuza ca sa le ignoram complet. Te rog, revizuieste scorul.

    ReplyDelete
  2. Korgoth of Barbaria approves this message! *wink*

    ReplyDelete