March 27, 2013

From Beyond (1986)


Din ciclul de succes ”Filme foarte bune pe care ar fi trebuit să le văd acum mulți ani dar mă uit la ele abia acum că-s idiot”, astăzi vă prezint From Beyond. După ce a regizat excelentul Re-Animator, Stuart Gordon s-a gândit ”Hey, ce-ar fi să mai spârcâi încă o bolnăviciune de inspirație Lovecraftiană pe planeta asta?!”, așa că anul 1986 a fost marcat de apariția filmului de față, bazat pe o povestioară de doar câteva pagini scrisă de H.P. Lovecraft. 

Fața mea când aud de Lovecraft.

Dacă ați văzut deja Re-Animator, îl veți recunoaște și aici pe Jeffrey Combs în rolul principal, de data asta jucându-l pe fizicianul Crawford Tillinghast, asistentul unui anume Dr. Edward Pretorius, pasionat de capabilitățile latente ale minții umane și BDSM-ist în timpul liber. Cei doi experimentează cu o mașinărie de stimulare a glandei pineale, ce ar trebui să ajute la dezlănțuirea adevăratului potențial al minții. Evident, experimentul scapă de sub control: Pretorius este decapitat de o creatură din altă dimensiune, iar Crawford ajunge să fie internat într-un azil de nebuni și acuzat de crimă. O psihiatră hipsteriță află ce s-a întâmplat și decide că vrea să vadă și ea balauri pandimensionali, așa că îl ia pe Crawford în custodia ei, sub condiția ca acesta să recreeze experimentul cu rezonatorul. 

Look at this fucking hipster!

Astea-s doar primele 10-15 minute din film și mă opresc aici cu povestirea, pentru că cel mai bine e să descoperi adin-singurel toate surprizele morbide pe care le are de oferit From Beyond. Așteptați-vă la creaturi grotești, mult gore și efecte speciale demente care implică mâzgă și glande pineale falice ieșindu-le oamenilor prin frunte. 

Și creier supt prin ochi.

Atmosfera de teroare Lovecraftiană este perfect evocată și a sădit teamă și paranoia în psihicul meu fragil, de ființă minusculă și insignifiantă aservită Vechilor Zei. Și o chestie care mi-a plăcut în mod deosebit este că From Beyond nu este un film întunecat, așa cum credeam că o să fie, ci este plin de tot felul de nuanțe funky de roz, roșu, portocaliu, mov sau albastru. 

Mmmm, culori...

Needless to say, From Beyond primește o recomandare călduroasă și calificativul SUPER GROZAV de la mine. Mi s-a părut incredibil și acum este unul dintre filmele mele preferate, evăr. 6.7 pe IMDb? Lolmuie, eu îi dau un 10 pentru atmosfera superbă și  toate scârboșeniile care se scurg pe ecran în cele 86 de minute glorioase ale sale. Și, în caz că vă întrebați, protohipsterița blondă cu ochelari se dezbracă. Și e agresată sexual de un monstru oribil. NICE!

2 comments:

  1. Chester bro, you make every boring day a wild day. /bow. Abia astept sa vad filmul, multumesc pentru recomandare.

    ReplyDelete