March 29, 2013

Cloud Atlas (2012)


Vroiam iniţial să fac un movie notes dar mi-am dat seama după vizionare că ar fi la fel de fragmentat ca şi filmul din titlu. Apoi am zis să fac o recenzie d-aia scrisă cu patos şi deşteptăciune, dar mi-am dat seama că de fapt filmul chiar nu a fost, şi nici nu s-a vrut, atât de 'adânc' încât să-ţi pierzi mii de caractere debitând subiectul... aşa că o îmi arunc mantaua de critic şi îmi las pălăria de analiză în cui, şi o să vă zic ce am de zis că un tip stând la o masă cu o bere în mână.

"Am văzut filmul ăla aseară, Cloud Atlas. Ţi-am zis că o să-l văd eventual. Băi, nu ştiu ce să zic, adică l-am terminat, şi am zis că am pierdut o fut-tonă de chestii, aşa că m-am dus pe google şi am dat în forumuri şi în recenzii... şi am rămas uşor stupefiat. Nu pierdusem nimic. Adică nu avea cine ştie ce "deeper meaning" care nu l-am pătruns; într-un final era o poveste prezentată pe un platou amestecat. Ştii, ca un aperitiv d-ăla de revelion românesc, cu trei feluri de mezel, caşcaval, brânză, ceapă verde, salată, roşii, castraveţi, ou fiert.. muşti din toate şi încerci să înţelegi un gust din toată treaba."


"Cel mai mult cred că mi-a plăcut universul şi stilul cu Neo Seoul. E o bucată scifi cu o atmosferă foarte mişto.. nu puteam să pun degetul pe acel ceva, dar după ce am văzut Wachowski la directors.. mi s-au deschis cerurile. Era feel-ul ăla de Matrix; era flashy, era stilizat, CGI spectaculos, un balet de mişcări şi acţiune cu adrenalină-n vene... per total genial. Într-un final, tot arcul ăsta putea să fie un film de sine stătător, şi era cam singurul oricum din toate poveştile care era atât de bazat. Jur că mi-a plăcut.."


"A? Cum adică? Ah da. Scuze, m-am luat cu vorba, da, sunt nişte poveşti, cred că cinci: una e cu un tip care se împrieteneşte de un sclav pe vremea culesului de bumbac, alta e cu un compozitor homo, una care aduce foarte mult a blaxploitation dar în care vedem o Halle Berry hot deci totul e iertat, bucata scifi care am menţionat-o mai sus, şi ceva gen Waterworld care imho, tot cam la fel de bine, adică de prost, se descurcă. Sunt cinci? Ah da, şi o chestie care se vrea amuzantă cu un tip publisher care este forţat să intre într-un azil de bătrâni şi care în anumite cercuri ar fi comică. Astea cinci, parol, şase... poveşti, sunt amestecate dealungul a trei ore imense, încercând să pună cap la cap filmul."


"Mă rog, mai interesant decât poveştile în sine, mi se pare cum fiecare sunt prezentate într-o cinematografie diferită, cum sunt amestecate toate în acelaşi film şi cum ajung să creeze un ritm de desfăşurare ciudat, dar antrenant. Iniţial m-a futut la creier ceva groaznic şi eram gata să-mi bag picioru'n el de film. Imaginează-ţi secvenţe de fix 3-4 secunde hard scifi şi apoi BAM, vezi ceva scenă cu un negru biciuit, şi nici trei minute mai târziu, nişte unii vorbesc într-o limbă care nu prea o înţelegi şi tre să dai drumu la subtitrările în română.. Ştii frază care am scris-o des în acele movie notes care vroiam să le fac? 'MY BRAIN IS MUSH'. O mare parte din film te simţi suprasaturat şi parcă 'taieturile' nu se mai termină."


"Oricum, la bază deşi peste tot se zice că ar fi o poveste a evoluţiei sufletului, reîncarnare şi d-astea, mie personal mi s-a părut mult mai interesant timelineul universului. Tot încercăm să pun cap la cap o istorie a lumii, să fac conexiunile şi să văd cum au interacţionat personajele unele cu altele. Nu zic că tema unui suflet transcendent şi a unui ecou care face unde dealungul timpului spre eternitate am neglijat-o , dar mi s-au părut atât de bine ilustrate si puse sub spotlight că nu au mai avut nici un fel de mister pentru mine."


"Da, da. Ce? Nu ştiu, adică să nu mă înţelegi greşit, cred că filmul ăsta are gen 8 sau ceva pe imdb, dar pentru cele trei ore.. cred că Cloud Atlas putea mai mult şi mai bine. Poate totuşi asta îi inspiră pe Wachoski să revină la treburi mai serioase. Hm? Dacă îl recomand? Aş zice că nu. Adică nu te pune pe gânduri să zici că e o experienţă, iar realizarea nu e chiar atât de excepţională să facă filmul entertaining pe tot parcursul perioadei. Deci nu, dacă ai altceva de văzut, vezi altceva."

"Dar vai, m-am pişat pe mine de râs când aiurea în film unul din personaje încercând să scape de la un azil de bătrâni a început să ţipe:

'SOYLENT GREEN IS PEOPLE!'

'SOYLENT GREEN IS MADE OF PEOPLE!'"

3 comments:

  1. Filmul clar poate mai mult. In final si eu am fost oarecum surprins de cat de simplu e defapt.

    Dar sunt de parere ca e suficient de unic si antrenant incat sa merite o vizionare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Considerand ca recent am vazut cel mai prost film care a avut ocazia sa-mi treaca pe sub ochi, in retrospectiva as zice ca Cloud Atlas e foarte vizionabil.

      Delete
  2. Io am citit și cartea. Da, îs din-ăla care vine și încearcă să elucideze (fără să reușească) vrând doar să se laude că o citit 600 de pagini de aceeași amestecătură ca și în film, dar mai amestecată.

    În carte cele 6 povești îs așa: jumate din 1, jumate din 2, jumate din 3, jumate din 4, jumate din 5, 6 întreg, jumate din 5, jumate din 4, jumate din 3, jumate din 2, jumate din 1. S-a înțeles, da?

    Ceea ce mie mi-a plăcut îi fix ce majoritatea acuză că-i prea simplu. Mi-a plăcut că legătura dintre personaje nu-i mai strânsă decât că, cumva-cumva, 6 află povestea lui 5 află povestea lui 4 află povestea lui 3, află povestea lui 2 află povestea lui etc.

    Niște povești pe cât de diferite între ele, pe atât de faine.

    No, zis-am oarice? N-am zis mnică.

    ReplyDelete