May 25, 2013

Warm Bodies (2013)


Cred că sunt ani de zile de când așteptam un altfel de film cu zombies. Pe cât de mult îmi plac și savurez fiecare peliculă pe acest subiect, pe atât de mult am început să mă plictisesc de aceleași stereotipuri. Parcă fiecare începe și se termină la fel, fără a aduce nimic nou. Nu mă înțelegeți greșit, au fost destule filme cu zombies care au ieșit din tipar cu anumite elemente și au reușit să stoarcă un "wow!" din partea mea sau a altor iubitori de nemorți, însă parcă niciunul nu a întors ideea de zombie la 180 de grade pentru a ne oferi o altă perspectivă a cadavrelor umblătoare.

Dacă priviți posterul, sau dacă citiți câteva informații despre el pe imdb probabil o să exclamați, că și mine dealtfel "Ah, Twilight cu zombies în loc de vampiri. Gonna pass this shit". Pentru că, în esența, tratează un subiect asemănător. Filmul prezintă povestea lui R, un zombie care se îndrăgostește de Julie, o fată neinfectată, în timpul unui conflict dintre zombies și oameni. Ceea ce m-a impresionat la film este modul în care este realizată "trezirea" conștienței lui R și recăpătarea abilităților de a vorbi și de a merge normal. Nimic nu este făcut în grabă, totul părând pe cât de natural posibil, lăsându-va spre finalul filmului să va gândiți cum anume s-a ajuns acolo.

Observați probabil că nu mă feresc în a da spoilere. Asta se datorează în mare faptului că povestea de dragoste dintre cei doi este destul de banală, neieșind cu foarte multe lucruri în evidența, și sfârșindu-se destul de previzibil. Pot spune că filmul este compus din două elemente. Avem conflictul dintre zombies și oameni pe de o parte, și povestea de dragoste dintre cei doi pe cealaltă parte. Luate fiecare individual ar face 2 filme de 3 lei, însă combinate au obținut un efect foarte puternic.


Pe plan secund îi avem pe ceilalți zombies, și ei având o urmă de moralitate și de gândire rațională în ei. Dacă în restul filmelor de acest gen zombies sunt priviți ca niște animale, sau chiar mai jos pe treapta evoluției, aici observăm că sunt prezentați ca niște ființe fără foarte multă inteligență, însă cu o gândire suficient de avansată încât să le pară rău atunci când omoară și mănâncă pe cineva. Excepție fac anumite exemplare care putreziseră în așa hal încât au păreau niște schelete. Acestea își pierduseră și acea urmă de moralitate și atacau necondiționat, doar pentru placarea de a ucide. 


Nu știu însă dacă producătorii și-au dorit vreun moment să dezvolte povestea de dragoste dintre cei doi sau conflictul dintre oameni și nemorți. Vă veți da seama din start că producătorii s-au axat foarte mult pe ideea de revenire a conștienței zombilor, lăsând povestea pe plan secund. Pe alocuri asta se vede și e deranjant, însă simplul fapt că s-a abordat acel subiect mă face să-l consider un film bun.

Să nu credeți însă că Warm Bodies este filmul perfect. În ciuda notei mari pe care o are pe IMDb are destule lipsuri. În primul rând, cum am mai zis, problema principală a filmului este povestea. Pe lângă ideea foarte bună de a povesti totul din punct de vedere al zombilor, suntem bombardați cu destule clichee. Avem povestea de dragoste interzisă, avem tatăl protector care ar face tot posibilul să-l omoare pe R, avem veșnica confruntare dintre oameni și zombies (care, între noi fie vorba, va avea un twist pe final, shhh, nu v-am zis eu), și multe altele.

Însă în ciuda acestor probleme, și în ciuda altor lipsuri, filmul este un punct de cotitura. Eu personal nu am văzut altul asemănător, care să trateze subiectul din punctul de vedere al zombilor. Dacă greșesc, corectați-mă! Pe lângă asta, un avantaj major ar fi acela că poate fi vizionat aproape de către oricine, chiar dacă nu este fan al filmelor horror. Nu avem faze cu adevărat înfricoșătoare, prin urmare nu-l vizionați cu gândul că veți mușca din pătură. De asemenea dacă nu sunteți fan al filmelor romantice nu-l lăsați deoparte gândindu-vă că e doar un Twilight cu altă pălărie, fiindcă e în cu totul altă categorie.

2 comments:

  1. "Să nu credeți însă că Warm Bodies este filmul perfect."

    Nu cred ca era nimeni in pericol sa creada asta.

    ReplyDelete
  2. Asta ar fi putut crede, dupa ce l-am laudat in primele paragrafe, o persoana care nu l-a urmarit.

    ReplyDelete